Tantarii sunt specii de insecte zburatoare, de mici dimensiuni, ce apartin familiei Culicidae.
In general, tantarii se hranesc cu nectarul din plante.
Doar femelele depind de sangele uman (sau animal), de care au nevoie pentru a extrage proteinele necesare maturizarii si depunerii oualor; in timpul procesului de hranire, femela tantar inteapa pielea si injecteaza saliva.
Saliva contine numeroase proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care impiedica coagularea sangelui si favorizeaza trecerea acestuia in aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sangelui.
In urma procesului, care dureaza doar cateva secunde, o parte din saliva ramane in piele, cauzand reactii ale sistemului imunitar, inclusiv reactii alergice: eritem (inrosirea pielii), senzatie de mancarime, tumefiere.
Interesant este faptul ca, prima intepatura de tantar nu declanseaza nici o reactie din partea organismului; odata cu urmatoarele intepaturi, apar raspunsul imunitar si semnele locale; cu cat numarul de intepaturi creste, reactiile organismului devin mai severe, tumefactiile se accentueaza, iar ariile ce prezinta urticarie se extind.
In cazul unor persoane, dupa nenumarate contacte cu intepaturile de tantari, organismul devine imun in prezenta acestora.