SOBOLANUL

Este un animal robust cu o mare rezistenta si o mare putere de adaptare la cele mai variate conditii de mediu. Prefera locurile umede din cladiri si depozite; sobolanul cenusiu ocupa partile inferioare (in special subsolul).

Sobolanul cenusiu are o culoare cenusie – bruna, pe partea dorsala, si cenusie deschisa pe partea ventrala. Se pot intalni si indivizi mai inchisi la culoare, care de obicei sunt confundati cu sobolanii negri, precum si indivizi mai albiciosi.

Dimensiunile sobolanului cenusiu variaza intre 22 -28 cm lungime (cap + corp), iar coada, intotdeauna mai scurta decat lungimea corpului, variaza intre 18 – 23 cm lungime, lungimea cozii fiind un caracter sigur de determinare. Urechile sunt mari, iar nasul (botul) este ascutit.

Avand locul de origine in zonele temperate ale Asiei, sobolanul cenusiu s-a raspandit in toata lumea, adaptandu-se perfect convietuirii cu omul. El prefera locurile umede, patrunzand in locuri uscate numai in cautarea hranei. Atunci cand nu gasesc locuri convenabile in cladiri, pot trai si in exterior, sapandu-si un sistem complex de camere si galerii.

Sobolanul cenusiu este o specie omnivora, hranindu-se cu cele mai diverse alimente crude sau preparate, atacand uneori chiar si animalele vii. Prin faptul ca au incisivii inferiori cu crestere continua, sunt nevoiti sa roada materiale dure pentru a-i toci. Astfel, pot roade conducte din material plastic sau din plumb, cabluri electrice, obiecte din lemn, circuite integrate, etc., provocand uneori accidente foarte grave.

Femelel pot fi gestante de 5 – 6 ori pe an, in medie zece pui la o gestatie, precum si maturizarea sexuala rapida a puilor, fac ca intr-un singur an, o pereche de sobolani cenusi sa aiba in jur de 800 -900 de urmasi.

Sobolanul cenusiu este foarte raspandit la noi in tara, este cel mai numeros, si este tinta principala in actiunile de DERATIZARE.