SOARECELE

Este o specie cu o raspandire la fel de mare ca si sobolanul cenusiu, traind in toate zonele climaterice, chiar si la altitudini de peste 2000 m.

Dimensiunile soarecelui de casa variaza intre 8 si 11 cm.(cap +corp), coada avand aceeasi lungime ca si corpul. Are un colorit cenusiu plumburiu pe spate si alburiu pe abdomen.

Poate trai foarte bine in prezenta omului (preferand podurile, camarile, fanarele, etc.), fiind inca o specie care poate trai  la fel de bine si in biotopurile naturale, departe de asezarile umane.

Regimul de hrana este foarte variat, soarecele de casa adaptandu-se celor mai deosebite moduri de hranire, ajungand sa consume numai faine in unele depozite sau numai carne congelata in camere frigorifice. Aceasta adaptare este posibila datorita faptului ca soarecele de casa nu este legat de sursele de apa, ajungandu-i pentru supravietuire apa extrasa din alimentele consumate.

Cu 4 – 7 gestatii pe (fara pauze in sezonul rece) si cu 4 – 8 pui la fatare, soarecele de casa poate fi considerat ca unul dintre cele mai prolifice rozatoare de la noi.